Η απώλεια ενός συγγενικού μας προσώπου εκτός από συναισθηματική αναστάτωση, μπορεί να προκαλέσει διάφορες ανεπιθύμητες καταστάσεις με νομικές συνέπειες εάν η διαχείριση της περιουσίας του αποθανόντος δεν γίνει σωστά και έγκαιρα. Πολλοί πελάτες μας ρωτούν γιατί χρειάζονται Δικηγόρο σε τέτοιες περιπτώσεις και ποια είναι τα διαβήματα στα οποία πρέπει να προβούν αναφορικά με την περιουσία των αγαπημένων τους προσώπων, μετά το θάνατο τους.
Αποθανών χωρίς διαθήκη
Στην περίπτωση που αποθανόν πρόσωπο με μόνιμη διαμονή στην Κύπρο απεβίωσε χωρίς διαθήκη αφήνοντάς περιουσία ή σε περίπτωση που αποθανόν πρόσωπο που είχε την μόνιμη διαμονή του σε άλλη χώρα απεβίωσε χωρίς διαθήκη αλλά άφησε ακίνητη ιδιοκτησία στην Κύπρο, πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία διαχείρισης περιουσιών αποβιωσάντων. Κατά τη εν λόγω διαδικασία, εκδίδεται διάταγμα διαχείρισης, με το οποίο διορίζεται Διαχειριστής της περιουσίας του αποθανόντος, ο οποίος αναλαμβάνει την υποχρέωση να αποπληρώσει όλα τα χρέη και υποχρεώσεις του και στην συνέχεια να διανείμει το υπόλοιπο της περιουσίας στους δικαιούχους κληρονόμους του, αφού προβεί στη δέουσα απογραφή και καταχώρηση σχετικών λογαριασμών ενώπιον του Δικαστηρίου.
Κατά κανόνα, για τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων αποθανόντων ή την ανάληψη χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς αποθανόντων απαιτείται γραπτή εξουσιοδότηση από τον Διευθυντή του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων του Υπουργείου Οικονομικών, με εξαίρεση τις καταναγκαστικές πωλήσεις ακινήτων στις οποίες υποβάλλεται Υπεύθυνη Δήλωση στον Έφορο Φορολογίας με το πέρας της διαδικασίας εκποίησης.
Τι γίνεται σε περίπτωση δανείων
Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι στην περίπτωση που οι αποθανόντες αφήνουν πίσω τους δάνεια, αυτά μπορούν να καλυφθούν μέχρι ενός συγκεκριμένου ποσού από ενδεχόμενες Ασφάλειες Ζωής, ενώ αν εξακολουθεί να οφείλεται κάποιο επιπλέον ποσό, εναπόκειται στο Τραπεζικό Ίδρυμα αν θα προβεί σε μερική διαγραφή του χρέους, αφού ληφθεί υπόψη το ενεργητικό της περιουσίας του αποθανόντος και η ενδεχόμενη διαπραγμάτευση που θα λάβει χώρα με τον Διαχειριστή. Για αυτό το λόγο καθίσταται εξαιρετικά σημαντικός ο ρόλος της επιλογής ενός καταρτισμένου, έμπειρου Διαχειριστή ο οποίος θα προβεί στη σωστή διαχείριση της περιουσίας.
Πως μπορούμε να βοηθήσουμε
Το Γραφείο μας αναλαμβάνει την σύνταξη, καταχώρηση, επικύρωση και επανασφράγιση διαθηκών, καθώς επίσης και τη διαχείριση περιουσιών αποβιωσάντων, αλλά και ανίκανων προσώπων, ενώ συνεργαζόμαστε με άριστους εξωτερικούς χρηματοοικονομικούς συμβούλους για την παροχή ολοκληρωμένων νομικών λύσεων που αφορούν τη διαχείριση χρέους. Έχουμε τη χαρά να έχουμε εξυπηρετήσει πελάτες από την Κύπρο αλλά και το εξωτερικό, οι οποίοι έχουν μείνει απόλυτα ικανοποιημένοι με την ποιότητα και αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών μας και τον επαγγελματισμό του Γραφείου μας.
Το Γραφείο μας αναλαμβάνει την σύνταξη, καταχώρηση, επικύρωση και επανασφράγιση διαθηκών, καθώς επίσης και τη διαχείριση περιουσιών αποβιωσάντων, αλλά και ανίκανων προσώπων, ενώ συνεργαζόμαστε με άριστους εξωτερικούς χρηματοοικονομικούς συμβούλους για την παροχή ολοκληρωμένων νομικών λύσεων που αφορούν τη διαχείριση χρέους. Έχουμε τη χαρά να έχουμε εξυπηρετήσει πελάτες από την Κύπρο αλλά και το εξωτερικό, οι οποίοι έχουν μείνει απόλυτα ικανοποιημένοι με την ποιότητα και αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών μας και τον επαγγελματισμό του Γραφείου μας
Η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Το παρόν άρθρο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελεί νομική συμβουλή. Για περισσότερες πληροφορίες και παροχή εξειδικευμένης νομικής συμβουλής επικοινωνήστε μαζί μας για τη διευθέτηση ραντεβού.
Κ. ΧΑΤΖΗΘΩΜΑ & ΣΙΑ ΔΕΠΕ
(τηλ. 22272828, email: [email protected])