Administrative LawIn GreekTax LawΔιοικητικό ΔίκαιοΣτα ΕλληνικάΦορολογικό ΔίκαιοΦοροαπαλλαγή αμοιβής από πρώτη εργοδότηση στη Δημοκρατία – Τροποποιήσεις στον περί Φορολογίας του Εισοδήματος Νόμο

two hands holding tax exemption papers

Στο πλαίσιο της προσέλκυσης και διατήρησης ξένων επιχειρήσεων και ταλέντων στην Κύπρο, η Βουλή των Αντιπροσώπων, ψήφισε πρόσφατα τροποποιητική νομοθεσία στον περί Φορολογίας του Εισοδήματος Νόμο Ν.118 (I)2002 (ο ‘νόμος’) που διέπει την απαλλαγή αμοιβής από πρώτη εργοδότηση στη Δημοκρατία με ισχύ από το φορολογικό έτος 2022.

 

Άτομα τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου μπορούν να διεκδικήσουν απαλλαγή 20% είτε 50%. Για να επωφεληθούν από την απαλλαγή όσα άτομα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις, ο νόμος δεν απαιτεί από το φυσικό πρόσωπο να γίνει φορολογικός κάτοικος Κύπρου, ούτε από τον εργοδότη να είναι φορολογικός κάτοικος Κύπρου.

  • Άρθρο 8(21Α) του νόμου

Σύμφωνα με το εδάφιο 21Α του άρθρου 8 του νόμου φυσικά πρόσωπα που, για τουλάχιστον τρία συνεχή έτη αμέσως πριν από την έναρξη της απασχόλησής τους, απασχολούνταν εκτός Κύπρου από εργοδότη μη κάτοικο Κύπρου, και η πρώτη απασχόληση τους στην Κύπρο άρχισε μετά τις 26 Ιουλίου 2022 μπορούν να διεκδικήσουν 20% απαλλαγή στο φόρο εισοδήματος των αμοιβών (μέχρι μέγιστη απαλλαγή 8.550 ευρώ ετησίως). Η απαλλαγή ισχύει για επτά φορολογικά έτη, αρχής γενομένης από το φορολογικό έτος που έπεται του έτους απασχόλησης στην Κύπρο.

  • Άρθρο 8(23Α) του νόμου

Σύμφωνα με το νέο εδάφιο 23Α του άρθρου 8 του νόμου φυσικά πρόσωπα που δεν ήταν κάτοικοι της Δημοκρατίας για χρονική περίοδο τουλάχιστον δεκαπέντε (15) συνεχόμενων ετών αμέσως πριν από την έναρξη της πρώτης εργοδότησής τους στη Δημοκρατία και των οποίων η έναρξη πρώτης εργοδότησης στη Δημοκρατία έγινε από την 1η Ιανουαρίου 2022 και μετέπειτα, μπορούν να διεκδικήσουν 50% απαλλαγή στο φόρο εισοδήματος των αμοιβών εφόσον η αμοιβή τους υπερβαίνει τα 55.000 ευρώ ετησίως.

Η απαλλαγή ισχύει για δεκαεπτά (17) φορολογικά έτη ή μέχρι την κατάργηση της ρύθμισης, αρχής γενομένης από το φορολογικό έτος έναρξης της πρώτης εργοδότησης στη Δημοκρατία και μπορεί να διεκδικηθεί μόνο μία φορά (άπαξ εφ’ όρου ζωής). Η απαλλαγή χορηγείται για κάθε φορολογικό έτος κατά το οποίο η ετήσια αμοιβή υπερβαίνει τις 55.000 ευρώ, ανεξάρτητα από το αν η εν λόγω αμοιβή πέφτει κάτω από 55.000 ευρώ σε οποιοδήποτε φορολογικό έτος, υπό την προϋπόθεση ότι κατά το πρώτο ή το δεύτερο έτος απασχόλησης στην Κύπρο η ετήσια αμοιβή υπερέβαινε τις 55.000 ευρώ, και ο Έφορος ικανοποιείται ότι η διακύμανση της ετήσιας αμοιβής από την απασχόληση στην Κύπρο δεν αποτελεί μέρος ρύθμισης που αποσκοπεί στη χορήγηση της απαλλαγής.

Σημειώνεται ότι η «έναρξη πρώτης εργοδότησης στη Δημοκρατία» αποτελεί νομική έννοια η οποία καθορίζεται στο νόμο ως εξής: «όταν για πρώτη φορά, μετά από περίοδο δεκαπέντε (15) συνεχόμενων φορολογικών ετών κατά την οποία δεν ασκούσε οποιεσδήποτε μισθωτές υπηρεσίες στη Δημοκρατία, αρχίζει να ασκεί μισθωτές υπηρεσίες στη Δημοκρατία είτε σε εργοδότη κάτοικο της Δημοκρατίας είτε σε εργοδότη μη κάτοικο της Δημοκρατίας».

Το παρόν άρθρο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελεί νομική συμβουλή. Για περισσότερες πληροφορίες και παροχή εξειδικευμένης νομικής συμβουλής επικοινωνήστε μαζί μας για τη διευθέτηση ραντεβού.

Κ. ΧΑΤΖΗΘΩΜΑ & ΣΙΑ ΔΕΠΕ

(τηλ. 22272828, email: [email protected])